Amb una visió epidèrmica és possible que la festa ens semble una espécie de desficaci, un disbarat on tothom crida, corre, balla, canta, beu i menja de manera anormal: un caos. I és veritat que té molt del que hem dit, peró també té moltes altres coses quan aprofundim i guaitem el seu fons on podem trobar-nos amb una morfologia i una estructura original.
J. Henri Bouché Peris - "La Santantonà i el foc a Forcall"
Vostè està en > Inici > Actualitat > La "captà"
[ Publicada el 26/12/2016 a les 16:00:00 ]
La "captà"
La dècada dels 70 va portar molts canvis a la festa de Sant Antoni. Van desaparèixer la majoria dels donatius en espècie a la "captà", els majorals van deixar de vendre llenya -font important de finançament de la festa fins aleshores-, la Santantonà va deixar de celebrar-se 16, 17 i 18 de gener canviant al cap de setmana...
Les celebracions han sabut adaptar-se als temps. Fa encara més anys, la "captà" es feia a l'agost. Quan les feines agrícoles més importants estaven acabades: sega i trilla. El blat o altres cereals eren donatius freqüents. L'economia ha canviat molt i quasi tots els donatius són pecuniaris.
Dissabte 24, diumenge 25 i dilluns 26 la majoralia de Sant Antoni 2017 està aprofitant per passar a captar. El proper cap de setmana acabaran de captar a la resta de cases.
Si algú no té el programa l'Ajuntament i l'oficina de Turisme sempre tenen algun exemplar. I el dia de la barraca, si fa bon temps, hi haurà una paradeta a la plaça.
Compartix aquesta noticia a les xarxes socials:
Altres noticies
  • Majoralia de Sant Antoni 2025
    [ Publicada el 30/01/2024 a les 23:00:00 ]
    Majoralia de Sant Antoni 2025
    Dilluns 22 de desembre mossèn Matteo va 'tirar de la trona' els nous majorals i les noves majoralesses que dirigiran la festa de Sant Antoni durant el cicle 24-25.
    Moltes felicitats!